ma01062020

Back U bevindt zich hier: Start > Festivals > Brabants Film Manifestatie (BFM) > Uitslag Brabantse Film Manifestatie 2018

Uitslag Brabantse Film Manifestatie 2018

Op zondag 8 april streden de beste amateurfilmers uit Noord-Brabant om de eer de Beste Film van de regio te presenteren en een plaats op het NOVA Nationale Film festival te veroveren.

Het publiek werd getracteerd op 15 prachtige films. Uiteindelijk hebben de drie beste films een nominatie voor het NFF in de wacht weten te slepen. Dit zijn de winnaars:

1e prijs Nummer 61 Tony Jacobs ERSA
2e prijs Verraad Paul Luiten e.a. OASE
3e prijs De Strijd om molens Winnie Roffelsen VC Best

 

Juryrapporten:

Titel: De Pèrdjes van het stadhuis                                          Genre: Reportage

Maker: Harry Zwanenberg                                                            Lengte: 6 min

De film gaat over de restauratie van de paardjes, als onderdeel van het klokkenspel, boven in de gevel van het stadhuis in Den Bosch. De film volgt het hele proces van uitbouwen, restaureren en het weer terugplaatsen. Een voice-over geeft daarbij de toelichting en er is achtergrondmuziek. Uiteindelijk zien we de paardjes weer draaien.

De restaurateur krijgen we steeds in beeld en er is een goede informatie over probleem, aanpak en resultaat.

We zien een vlotte montage. De beelden zijn veelal rustig en verhelderend. Enkele beeldovergangen zijn minder fraai, zoals het verspringen van de restaurateur van links in beeld naar rechts bij dezelfde beelduitsnede. Wel zien we mooie close-ups van de diverse stadia van het proces. De voice-over is duidelijk verstaanbaar. Van de restaurateur was dat wat minder.

De achtergrondmuziek bevat meerdere muziekstijlen, hetgeen minder passend overkomt.

We zagen een mooi werkstukje van een niet alledaagse gebeurtenis.

Titel: De Schakel                                                                             Genre: Documentaire

Maker: Henny van der Burgt                                                        Lengte: 30 min

Dezedocumentaire geeft een beeld van diverse mensen in Noordoost Brabant over hun ervaringen in de 2e wereldoorlog en van de bevrijding. Over uiteenlopende onderwerpen wordt verteld wat zij hebben meegemaakt in die periode. De opengebroken schakel van een ketting komt regelmatig terug in de film. Dit kan duiden op de bevrijding dat wordt ingeluid door de landing van de geallieerden.De verhalen gaan over meer dan oorlog en bevrijding, hetgeen wat afleidt van het onderwerp. Daardoor is de film voor buitenstaanders wat lang.

De diverse personen vertellen hun verhaal vaak vanuit eenzelfde positie. Daarbij hoor je een veelheid aan onderwerpen, waarvan de samenhang soms lastig is te volgen. Ook wordt er soms van het onderwerp afgeweken De voice-over is een rustige stem en de muziek is passend. De archiefbeelden zijn mooi ingepast.

We zagen een mooi document over deze moeilijke periode, waarin de verhalen worden verteld, welke anders verloren gegaan zouden zijn.

Titel: Ik zou zo graag                                                                      Genre: Videoclip

Maker: Henny van der Burgt                                                        Lengte: 4 min

In deze clip zien we een optreden van een koor. Dit wordt afgewisseld met allerlei soorten van beelden die het bezongen verhaal uitbeelden. Het gaat over een verlangen van iemand. De gezongen teksten worden op komische wijze uitgebeeld door acteurs. Door ondertiteling kunnen we het gezongen verhaal goed volgen.

De maker heeft uitgebreid en met succes gebruik gemaakt van de trukendoos. Zo bevat de film allerlei leuke vondsten om op een gevarieerde wijze het verhaal duidelijk te maken. Het koor zien we slechts vanuit één positie en dat is wat afstandelijk. De rol van de man in de rode trui is niet helemaal duidelijk.

Het is in ieder geval een grappige en creatieve beeldvorming. De samenhang van de beelden is niet altijd duidelijk. Maar het is zeker leuk om naar te kijken.

Titel: Een zware pijp                                                                       Genre: Reportage                                                                                                   

Maker: Christ van de Berg en Henk Heijnen                           Lengte: 17 min

Het is een uitgebreide reportage over de verplaatsing van een fabrieksschoorsteen om dit te bewaren als industrieel erfgoed. Na een introductie over de betekenis van de pijp via archiefbeelden volgen we de voorbereiding en de verplaatsing. De voice-over geeft daarbij een duidelijke uitleg. Het proces wordt chronologisch gevolgd en elk onderdeel krijgt voldoende aandacht. Soms is het verhaal wat technisch voor de buitenstaander.

We zien veelal rustige opnamen, die vaak in close-up zijn genomen. Er zijn goede afwisselingen in beelduitsneden en er is een vlotte montage. We komen dicht bij het onderwerp en krijgen zo het verhaal uit de eerste hand. De commentaarstem is duidelijk en is ter zake. Soms is het volume wat zwak t.o.v. het livegeluid. Het begingesprek is wat moeilijk verstaanbaar.

We zagen een duidelijke reportage van een moeilijke, maar spectaculaire klus, die zonder problemen werd uitgevoerd.

Titel: Nummer 61                                                     Genre: Speelfilm

Maker: Tony Jacobs                                             Lengte: 14 min

Het is een kluchtige speelfilm over de wraak van een echtgenoot op zijn overspelige vrouw. Het is een humoristisch verhaal met de scheiding als rode draad. Het scenario zit goed in elkaar. Er is spanning en deze blijft zo tot het einde van de film. Het verhaal wordt steeds onderbroken door de vele flash-backs in zwart-wit. De film maakt gebruik van zoefovergangen in beeld en geluid om het tijdsverloop aan te geven.

We zien mooi belichte beelden, zowel binnen als buiten. Er zijn goede afwisselingen in beelduitsneden en er zit veel vaart in de film. Het spel van de vrouw en de vriend zijn goed. De man is soms wat te gespeeld. De geluidslaag is goed geregeld. Alles is duidelijk verstaanbaar en de achtergrondmuziek is goed gekozen en versterkt de beelden.

We zagen een komische film, waarbij de clou goed tot het einde bewaard is gebleven.

Titel: Loetje                                                                           Genre:

Maker: Ben Wielakker                                                      Lengte: 10 min

Een jonge poesje ontdekt de wereld, vertelt over zijn prille avonturen en laat zien wat hij allemaal beleeft. Het poesje wordt veelal met de camera van dichtbij gevolgd. En zien we beelden vanuit het gezichtspunt van het dier. De voice-overstem geeft zijn gedachten en ideeën weer en hiervoor is terecht de stem van een jong meisje gebruikt. Deze tekst is goed samengesteld en geeft gedachten en ideeën goed weer. De muziek ondersteunt de juiste sfeer.

Het is een geslaagde vondst om aan de opnamen van het diertje een leuk verhaal vast te knopen. Het dier valt niet te regisseren en het is knap om zoveel opnamen te hebben, waarmee het verhaal kan worden gemaakt.

We zien meestal goed camerawerk. Wel is het soms wat onrustig en het beeld staat niet altijd horizontaal. Maar het zal niet altijd eenvoudig zijn om het dier goed te volgen. We zagen een grappige film met vertederende opnamen.

Titel: Peer, een bijzonder mens                                       Genre: Portret

Maker: Ton Lunenberg                                                     Lengte: 4 min

We zien een impressie van een eenzame boer, die als kluizenaar leeft. Deze opnamen worden als eenmalige bijzonderheid geïntroduceerd. Dan volgt een vluchtig bezoek, waarbij Peer tijdens het koken en eten wordt gevolgd en waarbij de maker vragen stelt. Deze maker is als verteller duidelijk in beeld en richt vele vragen aan Peer.

Het is maar een kort verhaal, we gaan nog even naar de koeienstal en dan is de film voorbij. Eigenlijk te kort om een goede indruk te krijgen.

We zien veelal behoorlijk camerawerk. Er zijn mooie close-ups en half totalen, waardoor we dicht bij de persoon komen. De opnamen binnen met het zachte licht versterken de sfeer binnen. Duidelijk zijn de eenvoudige leefomstandigheden weergegeven. Maar alles is te kort om een goed inzicht in de man te krijgen.

Titel: Verandering                                                               Genre: Natuurfilm

Maker: Rika Houthuijzen                                                  Lengte: 16 min

De maakster is kennelijk veel in Alaska geweest en we zien beelden van haar laatste reis in dat gebied. Soms komt ze zelf in beeld. Maar meestal is het de voice-over die de toelichting geeft. Regelmatig spreekt ze over WIJ, maar een 2e persoon komt in de film niet voor.

We zien prachtige beelden van dit ongerepte land. Een kaartje in de hoek maakt duidelijk waar we zijn. Het is een verzorgde montage, maar het is wel een verzameling van los van elkaar staande beelden. Er is niet een aangegeven route, opdat er een verhaal ontstaat. Het commentaar wordt op rustige wijze ingesproken. De achtergrondmuziek komt goed overeen met de beelden.

Evenals de maakster heeft de kijker genoten van de mooie opnamen.

Titel: De strijd om molens                         Genre: Docudrama

Maker: Winnie Roffelsen e.a.                               Lengte: 15   min

We zien dat de strijd tegen windmolens van alle tijden is. En voor- en tegenstanders strijden om hun gelijk. We zien dat er sinds Don Quichot er tot in de huidige tijd niets is veranderd. De film toont een actueel maatschappelijk probleem in een originele vorm.

De historische episode is in zwart-wit mooi uitgebeeld, met treffende kostuums en mooie koppen. De overgang naar de huidige tijd is goed weergegeven met de brand van de molen. Het spel in het buurthuis is wel wat langzaam geregistreerd. Soms is er sprake van overacting. Sommige shots zijn iets te donker. Verder is aan de filmische vormgeving veel aandacht besteed.

Het 3e deel van de film, het bezoek aan de gereedgekomen turbines is wat lang en moraliserend. Het spel van de hoofdpersoon is overtuigend. Het verhaal van de dochter is naturel.

De wijze van aftiteling door de wieken is leuk gevonden. Maar de wat langere titels staan daardoor te kort in beeld. De originele wijze waarop een actuele problematiek werd gekozen, verdient een compliment.

Titel: Aschau, een bezoekje waard                                Genre: Reisreportage

Maker: Herman Lenting                                                     Lengte: 12 min

We zien een rondgang door dit Zuid-Duitse dorpje. Alle bezienswaardigheden komen in beeld en een commentaarstem geeft daarbij uitleg. In het begin is er veel aandacht voor gebouwen en m.n. de kerk wordt van buiten en van binnen uitgebreid getoond. Dit deel duurt wel iets te lang. Dan volgt de rest van het dorp en zien we veel andere mooie gebouwen en overal veel prachtige bloemen. Het is een reportage, maar je mist wel een duidelijke verhaalopbouw. Het is zoals de tocht is gelopen. In het begin zie je weinig mensen in het dorp. Later gebeurt dit wel zoals bij de kinderboerderij.

We zien overwegend een goede cameravoering met mooie en rustige beelden. Wel zijn er wat veel zooms en tilts. De voice-over geeft ter zake doende commentaar en deze klink rustig, passend bij de beelden, maar het lijkt soms wat opgelezen. De achtergrondmuziek is passend en goed gekozen; wel in het begin is deze iets te hard.

De film is een uitnodiging om dit dorp te bezoeken.

Titel: Rondom het INLE-meer                                          Genre: Vakantiereportage

Maker: Hanna Cleven                                                        Lengte: 10 min

De maakster heeft een tocht gemaakt over dit meer in Myanmar en laat ons alles hierover zien. De film begint in de ochtend en eindigt in de avond. We zijn op het meer en krijgen uitleg over de wijze van vissen. Dan komen we in de dorpjes en zien we de mensen bezig met hun ambachtelijke werk. Er is middels de voice-over duidelijk commentaar dat rustig wordt ingesproken. Er zit vaart in de film, waardoor we in korte tijd veel zien. Het is daardoor een onderhoudende film. We horen lokale muziek op de achtergrond, hetgeen de beelden onderstreept.

Het camerawerk is soms wat onrustig, m.n. vanuit de boot. Bij de varende opnamen zijn de beeldovergangen soms niet fraai; zo zien we veel overgangen van totaal op totaal. Ook staat de horizon vaak wat scheef.

Door de grote vaart in de film blijft het leuk om naar te kijken en blijf je als kijker geboeid.

Titel: Verraad                                                                        Genre: Muziekfilm

Maker: Paul Luiten e.a.                                                     Lengte: 19   min

We zien het lijdensverhaal van Christus in een mix van een vertelling en een concertregistratie van een deel van de Matthäuspassion. De vertelling wordt gedaan door een oma aan haar kleinzoon. Zij vertelt haar verhaal, waarbij de jongen aandachtig luistert. Het is een parallelle montage van verhaal vertellen en orkestopnamen. Een originele vinding.

De opening met het kruis is een goed start. De vrouw en de jongen staan in verschillende posities op een schroot-afvalplaats. Haar verhaal klinkt wel iets te veel voorgelezen en ook lijkt het er op dat zij de jongen niet aankijkt. Ze reageert wat weinig op reacties van de jongen.

De concertregistratie is prachtig. De zangers en het koor komen goed in beeld. De solisten zien we veelal in close-up. Er is steeds een goede wisselwerking tussen het verhaal en de muziekuitvoering. De geluidslaag is uitstekend verzorgd. Het verhaal klinkt duidelijk en de orkestopnamen klinken naturel.

Het is een mooie vertelling met een originele aanpak, dat oud en nieuw verbindt en het lijdensverhaal toegankelijk maakt voor jong en oud.

Titel: Indian Summer                                              Genre: Natuurfilm

Maker: Kees van Meurs                                         Lengte: 23 min

Het is een natuurdocumentaire over een gebied in West-Canada in het najaar. Het is een rondgang langs de fauna in die periode, veelal langs het water met zoogdieren, vogels en vissen. Maar we zien ook het landschap er om heen, de bomen, het water, de bergen.

We zien eerst rustige natuurbeelden en de film ontwikkelt zich als er dieren in beeld komen. De dieren zijn mooi en close gefilmd en vertonen hun natuurlijk gedrag. Er is een mooie variatie aan natuurbeelden. Een goede commentaarstem legt uit hoe de dieren leven in deze periode. Dit is duidelijk en toevoegend. Wel missen we wat diepgang in het verhaal. Op den duur zie je veel van hetzelfde en daardoor neemt de aandacht wat af. De film had wat korter kunnen zijn. We zien de opnamen met een heel rustige camera. Het livegeluid is goed behouden.

We zagen een mooie natuurfilm over een voor velen een onbekend gebied.

Titel: Rondreis Egypte                                                       Genre: Vakantiereportage

Maker: Leo Dekkers                                                           Lengte: 22 min

We zagen een verslag van een groepsreis langs de meest toeristische plekken van Egypte. De volgorde is zoals de reis is verlopen. Er wordt steeds duidelijk middels kaartjes aangegeven waar we zijn. En we zien heel veel en komen vaak dicht bij het onderwerp. Middels de voice-over wordt een duidelijke toelichting gegeven. De reisgroep komt steeds in beeld en ook de inwoners zien we regelmatig. We zien heel veel, maar het is ook wel een opsomming. De film is voor de neutrale kijker wat aan de lange kant, waardoor de aandacht toch wat verslapt. De opnamen zijn al een tijd geleden opgenomen en dat is aan het beeld af te lezen..

Het camerawerk is mooi en beweeglijk om alle details vast te leggen. Het bezoek aan het dorpje is een aangenaam intermezzo. De overgang van het vergezicht op de zeilboten vanuit het hotelraam naar het zeilen zelf is mooi ingeleid. De geluidslaag met voice-over, livegeluid en muziek is goed in balans.

We zagen een interessant beeld van Egypte dat iets korter en bondiger had kunnen zijn.

Titel: In vinyl gesneden                                                     Genre: Documentaire

Maker: Henri Schuurmans e.a.                                        Lengte: 4 min

Het is een korte film over het op authentieke wijze vervaardigen van een 78-toerenplaat. Het bandje speelt een muzieknummer en de technicus zorgt voor de opname. Het wordt gesuggereerd dat het een opname is uit die tijd. Dat is te zien aan kleding, omgeving, apparatuur, tussentitels en de zwart/wit-beelden. Een leuke vondst. Alleen de verouderingskrassen zijn niet zo nodig.

De band komt steeds goed in beeld met veel opnamen van dichtbij. Wel is het iets statisch weergegeven. De vastlegging op de plaat wordt eveneens goed weergegeven met steeds het kwastje om het schraapsel weg te halen.

Het geluid van de band is goed opgenomen en is mono op de speaker te horen.

We zagen een leuk tot in detail uitgevoerd werkstukje.